--- NAVIGATIE ---

Huijte Fookles Bijlsma
 
     

    Huijte Fookles Bijlsma


    Geboren in 1744 . Man.
    Woont te Gaast. Overleden in 1829 .
     
     
     
    Uit uitzending Brieven Boven Water van de KRO op 10-05-2012.
    Huijte Fookles uit Gaast is in 1977 schipper op een kofschip van rederij Kingma in Makkum. Huijte had in december 1777 slecht nieuws voor reder Gerben Jans Kingma. Hij is met het Friese kofschip in een storm op het strand van Soulac terecht gekomen. Er is eveneens sprake van een
    navigatiefout. Soulac ligt bij Bordeau.
    De kofschepen varen in de zomer voor handel naar de Oostzee. In de winter varen ze naar warmere streken, naar het zuiden.
    Er wordt een nieuw schip gebouwd dat dezelfde naam "De Jonge Stoffels" krijgt. Huijte krijgt een tweede kans van de Kingma's. Huijte vaart weer naar het zuiden. Hij heeft weer pech. Na 5 dagen wordt hij gekaapt door de Engelsen. Lang hoort zijn vrouw Pietertje niets van hem. Pietertje is alleen zo blijkt uit bewaard gebleven papieren in Workum. Zij betaald belasting. Huijte zit gevangen in Engeland.
    Uiteindelijk wordt Huijte vrij gelaten en hij keert terug naar huis. Zijn vrouw overlijdt korte tijd later. Fookles is arm. Hij heeft uiteindelijk nauwelijks te eten en sterft op 85 jarige leeftijd in het armenhuis te Workum. Een positief puntje is dat Hij naar zijn laatste rustplats gedragen is op de zo genoemde "Groot Schippersbaar". En dat is een hele eer.


    Uit de LC van 10-05-2012:
    Eeuwenoude brief belandt bij Boer Jan.

    Een Fries onderonsje in "Brieven boven water": "Boer Jan" Ybema en Marrumer Eelco Kingma speuren de achtergrond van een twee eeuwen oud epistel na. Schipper Huijte Fookles had in december 1777 slecht nieuws voor reder Gerben Jans Kingma in Makkum. Fookles is met zijn Friese kofschip in een storm op het strand van het Zuid-Franse Soulac terechtgekomen. Hoe nu verder, is zijn vraag.

    De broer van Gerben, Hijlke Jans, geeft schipper Fookles in een brief advies: de vracht eruit halen en het schip slopen. Opknappen wordt te duur.

    De brief heeft de schipper echter nooit bereikt. Het schip dat het epistel vervoerde, werd gekaapt door de Engelsen. Die gooiden de post die ze tijdens zulke expedities buit maakten echter niet weg: enkele jaren geleden werd een depot met 40.000 zorgvuldig
    bewaarde brieven uit de zeventiende en achttiende eeuw herontdekt.

    Het KRO-programma "Brieven boven water" bezorgt enkele van deze papieren bij de nazaten van de geadresseerden. In de aflevering van vandaag is dat boer Jan Ybema uit Allingawier, bekend van het derde seizoen van "Boer zoekt vrouw". Hij is een rechtstreekse afstammeling van schipper Fookles. Samen met presentator Derk Bolt pluist hij het verhaal achter de brief uit. Hij bezoekt een replica van de gestrande boot en toont de bewaard gebleven scheepskist van zijn voorvader. Ook de familie van de afzender komt aan het woord: Eelco Kingma uit Marrum stamt af van reder Hijlke Jans.


 
 
     
     

    Gehuwd

    op maandag 1 januari 1776 (zelf 32 jaar oud) met ongeveer de 29-jarige:
  • Pietertje Fekkes
    Geboren in 1747 . Vrouw.
    Overleden in 1822 .


  • 2 kinderen uit dit huwelijk:
    Voornaam:  Geboren: Kinderen: Overleden: Relatie:
    Fekke Huijtes -1776 1  - -1855 Klaaske Aukes
    Trijntje Hoites -1779     - -1870    

     
     
    Van deze persoon:
    Huijte Fookles
    Laatst gewijzigd: 17-05-2012
    Gebruikte bronnen: o.a. Brieven Boven Water KRO 10-05-2012.
    Regnr: 174437280
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023