--- NAVIGATIE ---

Fokje Tjebbes Hettinga
 
     

    Fokje Tjebbes Hettinga


    Geboren op dinsdag 11 februari 1834 te Bolsward als vierde kind. Vrouw.
    Overleden vrijdag 11 mei 1860 te Arum 26 jaar oud. Begraven te Arum.
    Een bidprentje is aanwezig.
     
     
     
    Fokje Tjebbes Hettinga is de eerste echtgenote van Gerrit Yebs Ypma. Ze overlijdt kinderloos na een huwelijk van ruim vier jaar. Haar zus Agatha Maria Tjebbes Hettinga, wonende te Sandfirden, is dan voornemens te huwen met haar zwager. Op 10 april 1862 verzoekt Agatha Maria de kantonrechter te Sneek het gewenste en noodzakelijke verlof te verlenen voor dit huwelijk. Voogd Klaas Klazes Hettinga, veehouder te Sandfirden, en Jorrit de Boer, zonder bedrijf te Bolsward, weigeren namelijk om hun toestemming te verlenen.

    Op 22 april 1862 dienen voogd, toeziend voogd en vier bloedverwanten te verschijnen in het kantongerecht te Sneek. Op 16 april 1862 zijn door deurwaarders in hun woonplaatsen opgeroepen om voor het gerecht te verschijnen:
    1. Otte Tjebbes Hettinga, veehouder in Het Heidenschap onder Workum, broer van requirante;
    2. voogd Klaas Klazes Hettinga, veehouder te Sandfirden en oom Rein Klazes Hettinga, veehouder te Oudega;
    3. Folkert Reins Hettinga, veehouder te Bolsward, haar neef; 4. Jorrit de Boer, zonder bedrijf, in zijn relatie van toeziend voogd; en
    5. Acronius Tjebbes Hettinga, veehouder te Bolsward, broer. De kosten van de drie akten van oproeping bedragen respectievelijk, f11,25, f11,81 en f10,58.

    De beschikking van de kantonrechter luidt:
    "De kantonrechter van het eerste Kanton van het
    Arrondissement Sneek in Friesland heeft, in naams des Konings, op 22 april 1862 de navolgende beschikking gegeven. 'Wij Kantonrechter te Sneek, provincie Friesland,
    overwegende dat Agatha Maria Tjebbes Hettinga, zonder bedrijf, gedomicileerd te Sandfirden, minderjarige dochter van wijlen Tjebbe Klazes Hettinga en Trijntje Siebrens de Boer, in leven echtelieden, zich bij requeste tot ons heeft gewend, met te kennen geving dat zij zich wenst in het huwelijk te begeven met Gerrit Yebs Ypma, boer te Arum, dat deze vroeger door het huwelijk is verbonden geweest met hare overleden zuster Fokje Tjebbes Hettinga, zodat zij is ene schoonzuster van haren aanstaande man. Dat bereids aan dezen bij dispositie van zijne Majesteit den Koning der
    Nederlanden van den 14 augustus 1861, vergunning is verleend tot het aangaan van dit huwelijk, dat de requestrante is geboren 2 februari 1843 en alzo nog minderjarig is. Dat aangezien haar ouders en grootouders allen zijn overleden, zij tot het aangaan van dat huwelijk de toestemming van haar voogd en toeziend voogd nodig heeft. Dat haar voogd Klaas Klazes Hettinga, boer te Sandfirden, en haar toeziende voogd Jorrit de Boer, zonder bedrijf wonende te Bolsward, echter weigerachtig zijn om tot het voltrekken van het
    onderwerpelijke huwelijk hun toestemming te geven. Dat zij diengevolge ons heeft verzocht om aan haar verlof te verlenen tot het aangaan van dat huwelijk.
    Gezien onze ordonnantie van 11 april dit jaar, gesteld op drie requesten en de akten van oproeping naar aanleiding daarvan gedaan door de deurwaarders Johannes Jacobs van Akkeren, Hessel Baukes van der Wal beiden te Sneek en Pieter de Vries te Bolsward, allen 16 april d.a.v. behoorlijk geregistreerd.
    Gezien een extract uit het register voor de aangave van geboorte in de gemeente Bolsward, waaruit blijkt dat Agatha Maria dochter van Tjebbe Klazes Hettinga en Catrina Siebrens de Boer te Bolsward is geboren op 2 februari 1843, alsmede 6 verschillende akten van overlijden, waaruit consteert dat zowel de ouders als de grootouders zo van vader als van moederszijde allen zijn overleden.
    Gehoord de navolgende voor ons verschenen bloedverwanten van gemelde A.M.T. Hettinga als: Acronius Hettinga, boer te Bolsward, Otto Hettinga, boer te Workum, beiden volle broers, Rein Klazes Hettinga, boer te Oudega, volle oom, Folkert Reins Hettinga, boer te Bolsward, neef, de beide laatst genoemde aan vaderszijde; benevens Klaas Klazes Hettinga, boer te Sandfirden als voogd, en Jorrit de Boer, zonder bedrijf te Bolsward als toeziend voogd.
    Overwegende dat de toeziend voogd en de voogd zijn blijven volharden hunne toestemming te weigeren tot het aangaan van het voorgenomen huwelijk van de minderjarige, en dat ook de bloedverwanten met uitzondering van de tweede (Otto Tjebbes Hettinga, broer) zich daartegen hebben verklaard, terwijl zij op de daartoe door ons gedane vraag hebben te kennen gegeven: 'wel gronden te hebben waarom zij niet met dat huwelijk konden of mogten instemmen, maar dat zij wenschten geheim te houden'. Overwegende alzo dat de weigering van de voogd en toeziend voogd om hun toestemming tot het aangaan van dit huwelijk te geven, wordt geacht niet te zijn gegrond, gezien artikel 86 en 95 van het Burgerlijk Wetboek. Verlenen aan Agatha Maria Tjebbes Hettinga voornoemd verlof tot het aangaan van een wettig huwelijk met haren
    schoonbroeder Gerrit Yebs Ypma, boer te Arum. Waarvan wij dit proces-verbaal door onzen Griffier hebben doen opmaken, op heden 22 april 1862 en hebben het zelf mede ondertekend."
    Op 16 mei is geen hoger beroep aangetekend en zo kan Agatha Maria op haar 19e jaar trouwen met haar zwager Gerrit Yebs Ypma. Dit nadat Koning Willem III reeds in augustus 1861 dispensatie heeft verleend voor het huwelijk tussen zwager en schoonzus. Hieruit blijkt dat het voornemen tot dit huwelijk reeds na een jaar van het overlijden van zus Fokje (ov. 11 mei 1860) heeft bestaan. Agatha was toen 18 jaar.
    Na het overlijden van Agatha wordt de boedel wordt beschreven bij akte op 28 februari 1867 voor notaris Tadema te Heeg verleden. Het actief van de gemeenschap van goederen, buiten de onroerende goederen, bedraagt f 18.653,88 en het passief f 91.634,28. Er is nogal wat geld geleend o.a. van Simon van Hulst f 20.000,= en van Willem van Hulst f 22.000,=. De tot de onverdeeldheid behorende onroerende goederen zijn een zathe en landen c.a. te Akmarijp, een zathe en landen c.a. in de Rijpende onder Arum, twee huizen op de Arumermieden onder Arum, een stelphuizinge c.a. bij de Grauwe Kat onder Witmarsum en diverse losse percelen bouw- en greidland onder Arum en Witmarsum. De onverdeeldheid wordt verdeeld bij akte op 1 januari 1888 verleden voor notaris N.L.J. Bruinsma te Bolsward. De onroerende goederen worden alsdan in onderling overleg gewaardeerd op f 142.075,-. De boerderij te Arum, Jongemastate, is afkomstig uit de nalatenschap van Gerrits vader. De geleende gelden zullen grotendeels nodig zijn geweest voor de uitkoop van zijn mede erfgenamen.
    Uit de memorie van successie betreffende de van Gerrit Yebs Ypma van 22 januari 1891 blijkt dat de erfgenamen ingevolge testament van 2 juli 1870 zijn: Liskje Sjoerds van der Werf voor 1/4e deel en Fokje en Tietje Ypma, ieder voor 3/8e deel. Actief zijn de zathe en landen te Rijpend onder Arum f 113.825,= en nog enkele zaken als huisraad en
    gereedschappen, met een totaal van f 129.152,40. Het passief bestaat uit o.a. uit een lening uit 1888 van de Arnhemsche hypotheekbank te Amsterdam f 60.000,=. Het totaal passief bedraagt f 72.041,15. Het saldo is aldus f 57.111,25. Hierna volgt een overzicht van inbreng der partijen bij huwelijk. Het erfdeel van Fokje en Tietje is uiteindelijk f 17.149,17 per persoon.
    Bij het overlijden van Liskje Sjoerds van der Werf erven Fokje en Tietje Ypma elk f 9.724,90 en moeten ze als 'niet verwanten' elk f 1.372,035 aan successierecht betalen. Zij zijn erfgenamen krachtens testament van 2 juli 1870 opgemaakt door notaris I.J. Verwer te Bolsward.



  • Haar vader is:
    Tjebbe Klazes Hettinga
    Geboren op zondag 8 mei 1803 te Terkaple als tweede kind. Gedoopt op dinsdag 17 mei 1803 te Joure (rk). Doopgetuige was zijn oom Cornelis Tjebbes Witteveen.
    Woont te Nijland en te Bolsward. Hij is veehouder te Bolsward en te Nijland.
    Overleden vrijdag 5 december 1856 te Bolsward 53 jaar oud. Begraven op dinsdag 9 december 1856 te Bolsward R.K..
    Een bidprentje is aanwezig.

  • Haar moeder is:
    Catharina Sybrens (Trijntje) de Boer
    Geboren te Bolsward als eerste kind. Gedoopt op zondag 4 augustus 1805 te Bolsward (rk St.Franciscus). Doopgetuige was haar grootmoeder Jetske Rienks Huitema.
    Zij is boerin.
    Overleden woensdag 29 januari 1845 te Bolsward. Begraven op maandag 3 februari 1845 te Bolsward (rk).
    Een bidprentje is aanwezig.
 
 
     
     

    Gehuwd

    op zondag 28 oktober 1855 te Bolsward (zelf 21 jaar oud) met de 23-jarige:
  • Gerrit Yebs Ypma
    Geboren op woensdag 10 oktober 1832 te Witmarsum als vierde kind. Man.
    Woont te Arum. Hij is landbouwer (1870).
    Overleden donderdag 22 januari 1891 te Arum 58 jaar oud. Begraven te Bolsward.
    Een bidprentje is aanwezig.

  • 2 kinderen uit ander(e) huwelijk(en)/relatie(s).


     
     
    Van deze persoon:
    Fokje Tjebbes
    Laatst gewijzigd: 15-01-2017
    Gebruikte bronnen: o.a. YHM TvS.
    Regnr: 183402110
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023