--- NAVIGATIE ---

Quirina Jacoba jonkvrouw van Eysinga
 
     

    Quirina Jacoba jonkvrouw van Eysinga


    Geboren in 1854 . Vrouw.
    Woont te Leeuwarden. Overleden in 1927 .
     
     
     
    Met de overdracht van het complex van archieven van de families Van Eysinga en Vegilin van Claerbergen aan de provincie Friesland in 1923, heeft jonkvrouwe Quirina Jacoba van Eysinga (1854-1927) te Leeuwarden, mede uit naam van haar familie, een groot aantal belangrijke familiepapieren voor het nageslacht veilig gesteld.  Het initiatief voor de overdracht van het veertig strekkende meter tellende archief kwam van haar neef, de hoogleraar Volkenrecht prof. jhr. mr. Willem Jan Mari van Eysinga. Het waren niet alleen archivalia van particuliere aard - die ook in verschillende opzichten bijzonder waardevol zijn - maar ook stukken die inzicht geven in het functioneren van de provinciale en gemeentelijke overheden in Friesland. Gedeputeerde Staten van Friesland hebben deze bijzondere schenking in dank aanvaard. Het archief is op hun verzoek vervolgens overgebracht naar het Rijksarchief in Friesland, waar het in bewaring werd gegeven.

    Nadat in de loop der jaren verschillende kleine aanwinsten aan het archief waren toegevoegd, volgde in 2007-2008 nog een aanvulling van ongeveer 20 meter, die geschonken werd door jhr. Cornelis van Eysinga te Sint Nicolaasga. Dit materiaal sloot voor een deel naadloos aan op de schenking van 1923. Verder bevatte de aanvulling stukken van jongere generaties.

    Bij de eerste overdracht in 1923 bevond het archief zich op het Eysingahuis aan de Nieuwestad te Leeuwarden, het toenmalige familiehuis. Het heeft hier echter niet altijd berust maar het is steeds door de archiefvormers op hun eigen woonhuizen bewaard geweest. Bovendien is het archief door huwelijken en verervingen in de loop der tijd in omvang toegenomen.

 
 
     
     
     
     
     
    Van deze persoon:
    Quirina Jacoba jonkvrouw
    Laatst gewijzigd: 28-07-2017
    Gebruikte bronnen: o.a. www.archieven.nl.
    Regnr: 185479646
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023