--- NAVIGATIE ---

Hendrik Greorgius Eises Bos
 
     

    Hendrik Greorgius Eises Bos


    Geboren op woensdag 6 november 1907 te Ter Idzard. Man.
    Woont te Tuk nabij Steenwijk. Hij is veehouder.
    Overleden vrijdag 13 oktober 1944 te Wolterholten (Steenwijkerwold) 36 jaar oud. Begraven te Steenwijkerwold rk.
     
     
     
    Hendrik Eises Bos hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen in nood. Op 36-jarige leeftijd is Hendrik
    gefusilleerd door de Duitse bezetters op 13 oktober 1944.

    Op 4 oktober 1944 vindt in Steenwijk een razzia plaats met als doel jonge mannen op te pakken om die te werk te stellen op het vliegveld bij het Drentse dorp Havelte.
    Om dat te omzeilen duiken Johannes de Vries en zijn aanstaande zwager Frits Berge onder bij de familie Bos aan de Wolterholten in Steenwijkerwold.
    Een week later krijgt Pier Schipper, die in Steenwijk woont, 's avonds bezoek van twee mannen. Ze doen zich voor als "ondergrondsen" en komen vragen om voedsel bestemd voor onderduikers. (Pier is slager van beroep). Daar ontmoeten ze ook Uilke de Jong, de zwager van Pier, die er ondergedoken was.
    Als ze horen dat Uilke geen persoonsbewijs of stamkaart heeft, haalt de een een blanco stamkaart tevoorschijn en vult die in op naam van Uilke; het persoonsbewijs krijgt hij zo snel mogelijk.

    Daarna vertrekken de twee, met brood, vlees en worst. De volgende dag valt de Sicherheitsdienst binnen. Als Uilke zijn stamkaart laat zien, blijkt deze vals te zijn. Daarop doorzoeken de Duitsers het huis en worden Pier, zijn vrouw Dirkje en Uilke meegenomen naar de Johan van den
    Kornputkazerne.

    Op diezelfde avond, 11 oktober kloppen de Duitsers ook aan bij de fam Bos in Steenwijkerwold. Ze zijn op zoek naar de knecht van Bos, Jannes de Vries die daar inwoont. Deze is echter op dat moment niet thuis.Scharffuhrer Johannes Jurgensen gelast daarop een huiszoeking waarbij Johannes de Vries en Frits ten Berge worden gevonden en meegenomen worden naar de Johan van den Kornputkazerne.

    Een dag later meldt Jannes de Vries, met alle risico's voor hemzelf, zich bij de kazerne; hij wil niet dat Hendrik Bos slachtoffer wordt van de onstane situatie. Maar deze wordt in de loop van de dag alsnog opgepakt. Jannes, die in de loop van de middag weer bij de boerderij van de fam Bos terugkomt, vertelt dat hij Hendrik in de kazerne nog had gezien.

    In de kazerne zit ook Emmanuel Verveer gevangen. Hij is technisch ingenieur, en werkte bij een Nederlands bedrijf dat werk deed voor de Wehrmacht. Bij zijn arrestatie in Zwartsluis, had hij geheime notities bij zich van de IJsselstelling. Maar ook al was hij niet meer dan een ondergedoken jood, dan was dat al aanleiding genoeg om hem vast te zetten.

    Wat er verder gebeurd is, weten we alleen door de
    procesverslagen van na de oorlog. Op 13 oktober worden zes celnummers willekeurig gekozen en die zes mannen worden naar de schietbaan van Kallenkote overgebracht. Ze worden op een rij gezet en Hauptscharffuhrer Habener, de leider van het executiepeloton,
    leest het Niedermachungsbefehl van Hans Albin Rauter, de Hohere SS-und Polizeifuhrer in Nederland voor.

    Als reden voor executie wordt "verboden wapenbezit" genoemd. Een paar minuten later worden de mannen gefusilleerd. Kort daarna krijgt Jan Hendrik van Dalen, een boer die op een naburig land
    aan het werk is, opdracht om de zes lichamen van de schietbaan te halen en naar de begraafplaats in Kallenkote te vervoeren.

    Bron: Benny van der Zweep


  • Zijn vader is:
    Eise Hendriks Bos
    Geboren ongeveer 1877 te Blesdijke.


  • Zijn moeder is:
    Cecilia Johanna Bos
    Geboren ongeveer 1876 te Oldeholtpade.

 
 
     
     

    Gehuwd

    op woensdag 8 mei 1935 (zelf 27 jaar oud) met de 28-jarige:
  • Anna Terpstra
    Geboren op maandag 18 februari 1907 te Schettens. Vrouw.
    Woont te Nabij Tuk bij Steenwijk. Overleden zondag 5 januari 1986 te Steenwijk (bejaardenhuis Zonnekamp) 78 jaar oud. Begraven te Steenwijkerwold rk.


  •  
     
    Van deze persoon:
    Hendrik Greorgius Eises
    Laatst gewijzigd: 15-03-2014
    Gebruikte bronnen: o.a. Benny van der Zweep.
    Regnr: 190711060
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023