--- NAVIGATIE ---

Gerrit Joustra
 
     

    Gerrit Joustra


    Geboren ongeveer 1907 als vierde kind. Man.
    Woont te Bozum (1941). Overleden zaterdag 22 juli 1944 . Begraven op woensdag 26 juli 1944 .
     
     
     
    Uit: Op 'e Skille, Nummer 8, 20 april 2016. Door Hinne Bokma.


    Beschieting 'Hoop op Zegen' kostte Gerrit Joustra het leven.
    Op 4 mei 2016, tijdens Dodenherdenking, wordt ook in Easterein stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  Kransen worden er gelegd bij de gedenkstenen van Enne Bruinsma en Andries Ioustra, die zich in de noordmuur van het koor van de Martinikerk bevinden. Sinds vorig jaar worden er door kinderen van de christelijke basisschool De Poareker bloemen gelegd bij het graf van Gerrit Ioustra op het kerkhof rond de Martinikerk.
    Gerrit Joustra uit Easterein kwam op 22 juli 1944 door oorlogsgeweld om het leven. De toen 37-jarige Gerrit voer als knecht mee op het vrachtschip 'Hoop op Zegen' van zijn broer Ype Joustra, eveneens uit Easterein. Gerrit kwam om het leven bij Nijebrêge bij Heerenveen, waar het
    familieschip vanuit de lucht door de Engelsen werd beschoten.

    Het verhaal van de beschieting van de Hoop op Zegen is op verzoek van de kinderen beschreven door Doet
    Joustra-Greidanus. Zij was getrouwd met schipper Ype en was op 22 juli aan boord van het Eastereinder vrachtschip. Ype, Doet en Gerrit waren met zijn drieën vanuit Easterein naar Appelscha gevaren om daar afvalhout op te halen. Er was bijna geen brandstof meer te krijgen en er dreigden problemen voor de gaarkeuken in de zuivelfabriek in Easterein. De Joustra's hadden gehoord van de afgebrande bossen in Appelscha. Het daar nog aanwezige afvalhout kon mooi als brandstof worden gebruikt.

    Nadat ze de boot geladen hadden, voer de Hoop op Zegen op 22 juli
    weer huiswaarts. "We zagen er uit als beesten, vuile handen en vuile kleren", zo schreef Doet. Omke Sjoerd en zijn zoon Cornelis voeren achter de 'Hoop op Zegen'. "Omdat wij een op drukker had-
    den konden wij hen 'slepen' en voeren zij achter ons aan met hun
    schip." 's Middags om twaalf uur hadden Doet en Ype eerst samen gegeten.

    Na het eten kwam Gerrit naar beneden en ging Ype varen. Toen Gerrit gegeten had was het tijd voor een middagdutje. Hij ging op de bank liggen, zijn jas diende als kussen. In de verte zagen ze de Engelse jagers aankomen. In die tijd werden veel bedrijven, fabrieken en boten beschoten door de Engelsen. "Omdat zij dat als werken voor de vijand aanzagen" Op 22 juli was de Hoop op Zegen
    het doelwit. "In luttele seconden waren ze boven ons en gingen
    schieten." Een enorme explosie was het gevolg. Het plafond viel
    naar beneden, de deurtjes hingen half in de scharnieren, het vooronder was een chaos en het was veel stof en kruitlucht. Doet zag haar man uit de opdrukker komen. Hij was gewond. Doet riep om hulp. "Ik kin dy net helpe, ik bin seis ek swier gewond", zei Gerrit. Dat waren zijn laatste woorden.
    Daarna werd door verschillende mensen hulp geboden. Door ernstig bloedverlies was Ype flauw gevallen. De schipper werd met de
    ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. Omdat hij
    daar een paar dagen moest blijven werd Doet door een gezin uit Nijebrêge opgevangen. Ype had diverse verwondingen. "De zool van zijn klomp is er af geschoten. Als door een wonder is hij gespaard gebleven want alle wonden zaten op riskante plaatsen."

    Woensdag keerden Ype en Doet terug naar Easterein. Gerrit Joustra werd op die dag begraven. Voor zijn vrouw Ida en de kinderen brak er een zware tijd aan. Bovendien was zij in verwachting van haar vierde kind, dat in februari 1945 ter wereld kwam. Doet schreef dat de gevolgen van de beschieting heel lang invloed op hen heeft gehad. Als er vliegtuigen in de lucht waren, gingen Ype en ik automatisch op de grond liggen onder de tafel. Altijd was er die angst en dat je zo weerloos en machteloos was".

    Ze gingen weer met de boot varen. "Dat was heel moeilijk. Maar het werk ging door en zo ook het dagelijks leven."

  • Zijn vader is:
    Gerrit Sjirks Joustra
    Geboren op vrijdag 7 maart 1879 te Oosterend.
    Overleden dinsdag 20 januari 1942 62 jaar oud.

  • Zijn moeder is:
    Geeske Sjoerds Siesling
    Geboren ongeveer 1876 te Nieuweschoot.
    Woont te Oosterend. Overleden donderdag 21 juni 1962 te Wommels - Nij Stapert. Gedenkdienst op maandag 25 juni 1962 in de Herv. Kerk te Oosterend.
 
 
     
     

    Gehuwd

    met :
  • Ida v.d. Kooi
    Vrouw.
    Woont te Bozum (1941).
  •  
     
    Van deze persoon:
    Gerrit
    Laatst gewijzigd: 04-05-2016
    Gebruikte bronnen: o.a. Lc 13-04-1999, Lc 21-04-1941, Skille 20-04-2016.
    Regnr: 190725224
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023