--- NAVIGATIE ---

Teake Potijk
 
     

    Teake Potijk


    Geboren op zondag 31 december 1922 te Wijtgaard als vijfde kind. Man.
    Woont te Wirdum en te Warga (1967)(tot in 2007). Overleden zondag 22 juni 2014 te Grou 91 jaar oud. Gedenkdienst op donderdag 26 juni 2014 in de St. Martinuskerk te Warga. Begraven op donderdag 26 juni 2014 te Warga.
     
     
     
    Uit Fjouweresom oktober 2014:

    In memoriam.

    Levensverhaal van Teake Potijk.

    Ons heit werd op 31 december 1922 geboren in Wijtgaard. Hij had
    vier zussen boven zich en na hem kwamen nog twee zussen. In zijn jeugd ging hij regelmatig met zijn vader in de trein naar
    Almelo naar familie. Zijn zussen moesten hem dan ziekmelden op school. Toen hij 14 jaar was, werd hij naar een boer in Dronrijp gestuurd. Zondagmiddag na de kerkdienst fietste hij dan met zijn wasgoed naar huis en tegen melkerstijd moest hij dan weer terug zijn.

    Van 1940 tot 1949 heeft hij bij Petrus Bergsma in Lekkum gewerkt. Vaak vertelde hij dat Petrus als een vader voor hem is geweest. Hier heeft hij het erg naar zijn zin gehad. De oorlogsjaren hebben een grote indruk op hem achtergelaten en over de verdrinking van Henkie (het zoontje van Petrus) kon hij moeilijk
    praten. Dit greep hem heel erg aan. Er waren helaas geen goede vooruitzichten op werk bij de boer, dus toen hij op de zuivelfabriek in Wirdum kon komen werken heeft hij dat gedaan.

    Op een dansavond in St. Nicolaasga ontmoette hij ús mem, Aaltje Groenendal. Het was liefde op het eerste gezicht en op 15 oktober 1959 zijn ze getrouwd. Er was een groot feest en de collega's van heit zijn speciaal met een touringcar op het feest gekomen. Hier heeft hij erg van genoten.
    Heit en mem zijn in Wirdum gaan wonen en kregen daar vijf kinderen, waaronder een tweeling. Toen het werk naar Wergea verhuisde, hebben heit en mem daar een huis gekocht. Er werden hier nog vier kinderen geboren, waaronder nog een tweeling. Het waren drukke jaren met vier zonen en vijf dochters.
    Heit vond het soms wel eens wat aan de drukke kant. Hij was een lieve vader. Mem runde het huishouden.

    Als het dan weer eens knikkertijd of rolschaatstijd was zei heit altijd tegen mem "De bern moatte al mei dwaan kinne. "Tot jo tolfde binne jo bern en die tiid komt noait wer werom". Heit wandelde op zulke momenten naar de bank om geld op te halen en dan kregen we knikkers, stuiterballen, rolschaatsen of
    wat er op dat moment in de mode was.

    Het waren gelukkige jaren totdat mem ziek werd. Er braken spannende tijden aan. Na ongeveer twee en een half jaar overleed mem aan borstkanker op 1 februari 1984. Vanaf die tijd stond heit er alleen voor.

    Doordat heit last had van zijn rug werd hij afgekeurd en kon hij bij de kinderen zijn. Hij is vaak eenzaam geweest maar klaagde nooit. Samen met syn famkes runde hij het
    huishouden.

    Zaterdagnachten zat hij vaak met de koffie klaar als wij thuiskwamen van het stappen en konden wij gezellig nog even napraten. Hij ging nooit naar bed voordat wij thuis waren, hij maakte zich altijd zorgen om ons.

    In de loop van de tijd gingen de kinderen het huis uit. Ze kregen allen een partner en er werden 19 kleinkinderen geboren. Heit vond het altijd prachtig als wij hem ophaalden of op bezoek kwamen. Ook liep hij veel naar de brug in Wergea in de hoop één van zijn kinderen tegen te komen. Dan stapte hij vlot in de auto om een ritje te maken of samen boodschappen te doen.

    Vanaf zijn 75e verjaardag gingen we op zijn verjaardag altijd uit eten met de kinderen, kleinkinderen en zijn zus, zwager, neef en nicht. Een gebeuren waar vooral de kleinkinderen het hele jaar naar uitkeken.

    Heit hield van de normale kost: aardappelen, groente en een gehaktballetje of vis.

    Tot zijn 84e jaar heeft heit in Wergea gewoond aan de Nieuwe Hoek. Hij heeft op een gegeven ogenblik zelf de beslissing genomen om naar een verpleeghuis te gaan. Hij zei toen "dr moat wat gebeure, want 't komt net goed mei my" Hiervoor hebben wij erg veel bewondering gehad. Na informatie ingewonnen te hebben, werd het Nij-Friesmahiem in Grou. Van de verhuizing hier naar toe hebben we met zijn allen een gezellige dag gemaakt. Later is hij nog verhuisd naar het nieuwe Friesmastate. Heit heeft het boven
    verwachting naar zijn zin gehad in zowel Nij-Friesmahiem als in Friesmastate. In het begin was het wel eens moeilijk, maar hij schikte zich in zijn lot. Heit had goed in de gaten dat het thuis ook niet langer meer ging. Heit was oo zo wijs met het verplegend personeel.

    Toch nog onverwacht is heit in de kortste nacht van het jaar overleden in Grou op 22 juni 2014. Voor ons een hele troost dat er twee verpleegsters bij waren toen het onvermijdelijke gebeurde.

    Na een indrukwekkende uitvaartdienst hebben we heit op het kerkhof van Wergea naast mem begraven. We kunnen terugkijken op een mooie jeugd.

    Leave heit rust zacht.

    De kinderen van Teake Potijk


  • Zijn vader is:
    Luitzen Nicolaas Potijk
    Geboren op vrijdag 11 april 1890 te Sint Nicolaasga.


  • Zijn moeder is:
    Gellantje van der Zweep
    Geboren op donderdag 14 mei 1891 te Wirdum.

 
 
     
     

    Gehuwd

    op donderdag 15 oktober 1959 (zelf 36 jaar oud) met :
  • Aaltje (Alie) Groenendal
    Vrouw.
    Woont te Wirdum en te Warga. Overleden woensdag 1 februari 1984 . Begraven te Warga.


  •  
     
    Van deze persoon:
    Teake
    Laatst gewijzigd: 30-10-2014
    Gebruikte bronnen: o.a. lc 24-06-2014, Fjouweresom okt.2014, lc 11-05-1967.
    Regnr: 192212312
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023