--- NAVIGATIE ---

Hendrik (Henk) Heins
 
     

    Hendrik (Henk) Heins


    Geboren op woensdag 19 februari 1930 te Rotterdam als vierde kind. Man.
    Woont te Nunspeet (1957) Boazum (vanaf 1966) en te Bolsward (2014). Hij is huisarts.
    Overleden vrijdag 14 augustus 2015 te Bolsward 85 jaar oud. Gedenkdienst op donderdag 20 augustus 2015 in de Hervormde Kerk te Boazum.
     
     
     
    Uit "De Frissel" 16-09-2015.

    Van 1966 tot aan zijn pensioen was Henk Heins 'dokter Heins'. In hart en nieren was hij de huisarts van Boazum en omstreken. Samen met zijn vrouw Nel heeft hij zijn schouders er flink onder gezet. Stipt was hij ook. Aan de hand van zijn visiteschema kon Nel hem overal telefonisch bereiken, door naar diegene te bellen waar hij volgens schema moest zijn. Als er onderweg mensen vanachter het raam hem poogden te wenken, zwaaide hij vrolijk terug. De telefoon mocht thuis niet te lang in gebruik worden genomen- er kon immers een patiënt bellen!

    Zo maakte de praktijk een vast onderdeel uit van het gezin Heins, alwaar het met de vier kinderen Ingrid, Yolande, Pe- ter en Marissa toch al een levende bedoening was.
    Hendrik Heins kwam ter wereld in Rotterdam op 19 februari 1930, als jongste van vier kinderen in het gezin van Gijsbert Heins en Jansje Vermeulen. Zijn oudste broertje was toen reeds overleden.

    De oorlog liet weinig heel van zijn geliefde stad. Om minder monden te hoeven voeden, moest Henk tweemaal evacueren. Zijn vader had via de kerk geregeld dat hij met een vrachtwagen mee kon richting Drenthe. Halverweg werd Henk eruit gezet, om het vervolgens zelf uit te zoeken. De raad van zijn vader om, in geval van honger, ergens aan te kloppen volgde Henk op en er werd voor hem opengedaan. Hij keek zijn ogen uit, zoveel eten en drinken als er was! Achteraf begreep hij bij een NSB-gezin te zijn beland.

    Henk leerde wat doorzetten was, net als het grijpen van je kansen. Hij mocht studeren dankzij een staatslening en studeerde cum laude af, waarna hij trouwde met Petronella van Noort.

    Als vader was hij de pater familias, voor wie niet alleen de kinderen groot ontzag hadden. Duidelijk, principieel en prakisch als hij was, nam hij geen blad voor de mond. In de kerk was er eens een discussie gaande of homofiele predikanten wel of niet hun ambt mochten uitoefenen. Kritische mensen zeiden: 'wij gaan akkoord, 'als ze zich onthouden van seksueel gedrag'. Toen heeft hij een heldere uiteenzetting heeft gegeven over homoseksualiteit. Zijn eigen toevoeging betrof: 'ik vraag u toch ook niet naar wat u tussen de lakens uitspookt?' Henk had humor.

    Het gezin Heins is inmiddels uitgebreid met elf
    kleinkinderen. Hun eerste kleinkind hebben Henk en Nel samen ter wereld geholpen: een zeer bijzondere ervaring! Later heeft dokter Heins nog vijf eigen kleinkinderen ter wereld geholpen. Het smeedde een band die alleen maar sterker is geworden.

    Toen Henk en Nel met pensioen gingen kwam de ontspanning, met tijd voor mooie reizen. Naarmate de tijd verstreek werd het echter moeilijker om zelfstandig op de Polle te blijven wonen. Henk ging zienderogen achteruit. Het besluit om eind 2013 naar Bloemkamp te gaan viel zwaar bij alle betrokkenen. Niet lang daarna volgde Nel, die in haar eentje snel achteruit boerde. Zij overleed op 31 augustus van het vorige jaar.

    Henk is altijd de arts gebleven. Ook in Bloemkamp, ondanks de Alzheimer, bekleedde hij de artsenstoel. Uiteindelijk heeft hij zijn eigen laatste diagnose gesteld, toen hij naar de verzorging riep: "hey halloooo, kom mij helpen. Ik word niet goed. Ik ben stervende hoor". Vlak daarna kreeg hij een aantal herseninsulten. Twee dagen later is hij gestorven op 14 augustus, met de vrede op zijn gelaat getekend.
    René de Vries



  • Zijn vader is:
    Gijsbert Heins

    Woont te Rotterdam (1908).

  • Zijn moeder is:
    Jansje Vermeulen

    Woont te Rotterdam (1908).
 
 
     
     

    Gehuwd

    op donderdag 18 oktober 1956 (zelf 26 jaar oud) met de 25-jarige:
  • Petronella (Nel) van Noort
    Geboren op maandag 28 september 1931 te Rotterdam. Vrouw.
    Woont te Nunspeet (1957) en Boazum (vanaf 1966) en te Bolsward (2014). Overleden zondag 31 augustus 2014 te Bolsward 82 jaar oud. Gedenkdienst op vrijdag 5 september 2014 in de Hervormde Kerk te Boazum.


  •  
     
    Van deze persoon:
    Hendrik (Henk)
    Laatst gewijzigd: 22-09-2015
    Gebruikte bronnen: o.a. Skille 14-10-2010, De Frissel 9 febr.2011, lc 03-09-2014, Frissel 17-09-2014, Lc 18-08-2015, Frissel 16-09-2015.
    Regnr: 193002193
    Stamnummer: n.v.t.
    Parenteel: n.v.t.
    Bestand: STAM
    Op web: A
     
     
 
 
     
     
    Overzicht van personen gerangschikt op voornaam, achternaam of geboorteplaats: Hier
    Home: https://www.sta-data.nl/index.html
    stamboom@sta-data.nl
    Deze internetpagina is gemaakt met stamboomprogramma STA-DATA.
    op 30-07-2023